Benzine of diesel motor?

Benzine of diesel motor?

Een veel voorkomende vraag bij de aankoop van grotere voertuigen zoals SUV’s en pick-ups is het kennen van de verschillen, voor- en nadelen tussen diesel en benzine.

Om een gerichte beslissing te kunnen nemen is het noodzakelijk om te begrijpen hoe de dieselmotor werkt en vooral om de behoeften van de bestuurder te vergelijken met de kenmerken van een dieselauto.

Om de beslissing wat rustiger te maken, scheiden we essentiële informatie die we moeten weten voordat we een beslissing nemen.

Verschillen tussen dieselmotor en benzinemotor
De benzinemotor loopt in vier slagen op het Otto-cyclussysteem. In het begin ontvangt de inlaatklep het mengsel van lucht en brandstof dat, samengeperst door de zuiger, ongeveer 450ºC bereikt en ontvangt de bougie voor de verbranding.

De explosie duwt de zuiger weer naar beneden en op zijn beurt wordt het residu geëlimineerd door de uitlaatklep, waardoor de cyclus wordt afgesloten.

Hetzelfde gebeurt niet met de dieselmotor.

De verschillen beginnen bij de inlaat omdat er geen sprake is van een mengsel, maar alleen van lucht. De lucht alleen wordt dan samengeperst tot een temperatuur van ongeveer 800ºC. Op dat moment wordt de diesel geïnjecteerd (compressietijd) bij een druk van ongeveer 200 bar.

Het contact van de ingespoten brandstof met de perslucht bij hoge temperatuur is al voldoende voor verbranding, daarom vindt de verbranding plaats, met grote expansiekracht, die de cilinder naar het laagste maximale punt duwt. Als de cyclus wordt afgesloten, komt de zuiger weer omhoog, waardoor het afval via de uitlaatklep wordt afgevoerd.

In de praktijk wordt het verschil gevoeld in de kracht van de auto. De dieselauto zal meestal een hoger koppel hebben in een kleiner draaibereik, waardoor de kracht bij lage snelheden gewaarborgd is.

Voordelen van de dieselauto
Hoewel duurder dan een benzine model, heeft de dieselauto als belangrijkste voordeel de combinatie van een laag brandstofverbruik en de capaciteit voor sterkere acceleraties, die scoren in de rijvaardigheid, aangezien hij sportiviteit biedt bij de laagste brandstofuitgaven, zo’n 20% minder.

Andere voordelen van dieselvoertuigen zijn de hoge betrouwbaarheid van de motoren, afhankelijk van de interne kenmerken, uitgerust met robuustere en duurzamere componenten, en de beste doorverkoopwaarde, zoals bijvoorbeeld in de markt van pick-ups en SUV’s gemakkelijk wordt opgemerkt.

Nadelen van de dieselauto
Dieselauto’s hebben nog steeds nadelen die vóór de aankoop moeten worden overwogen.

Een dieselauto is meestal tot 30% duurder dan hetzelfde benzinemodel.

Om te weten te komen of de dieselversie financieel gezien echt de moeite waard is, is het dus noodzakelijk om de gereden kilometers, de brandstofuitgaven op lange termijn en het verschil in de prijs van de auto en het onderhoud te berekenen.

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is de schade aan het milieu en de algemene gezondheid van de bevolking.

Als u van plan bent een dieselauto te hebben, geef dan de voorkeur aan modernere modellen, gecombineerd met het gebruik van een minder vervuilende olie, waardoor het onderhoud altijd up-to-date blijft en ongewenste effecten op het milieu worden voorkomen.

Reacties zijn gesloten.